Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
Το Νημποριό Ευβοίας ήταν γνωστό για δεκαετίες ως το καταφύγιο των ψαράδων των Ν. Στύρων και ο υπήνεμος κολπίσκος του προσφερόταν ως ασφαλής λιμάνι ακόμα και από την αρχαιότητα. Τα Δρακόσπιτα στην περιοχή ήταν περίφημα και γνωστά από τα αρχαία χρόνια. Οι γειτονικοί Στύρα ήταν επίσης γνωστοί από την αρχαιότητα για τη συμμετοχή τους στην Αθηναϊκή Συμμαχία και τη συμβολή τους σε σημαντικά πολεμικά γεγονότα όπως η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η Σικελική Εκστρατεία. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή ζούσαν οι Άβαντες, πολεμιστές που πολέμησαν στον τρωικό πόλεμο και ήταν γνωστοί για την τόλμη και την ανδρεία τους.
Τα Δρακόσπιτα είναι 23 παράξενα κτίσματα που βρίσκονται εκεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτή η ονομασία προέρχεται από έναν τοπικό θρύλο που λέει πως αποτελούνταν από κατοικίες των μυθικών δράκων. Πιθανώς, όμως, κτίστηκαν για να παρακολουθούν την περιοχή γύρω τους. Βρίσκονται σε απόκρημνες πλαγιές βουνών και ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Έχουν κατασκευαστεί από μεγάλες πέτρες και έχουν λαξευτεί σε ορθογώνιο σχήμα, ενσωματώνοντας αρμονικά στο περιβάλλον τους.
Το μυστήριο περιβάλλει την αρχιτεκτονική τους, καθώς δεν έχουν θεμέλια και οι γιγαντιαίες πλάκες τους δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με κάποιο υλικό. Έχουν τοποθετηθεί με τρόπο που η μία πλάκα είναι πάνω στην άλλη, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μεγάλοι ογκόλιθοι ως αντίβαρα. Η στέγη τους είναι πυραμιδωτή και έχει κατασκευαστεί με απόλυτη ακρίβεια, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο σύστημα.
Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν οι γιγαντιαίοι λίθοι. Επίσης, δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία κατασκευής τους ή οι κατασκευαστές τους. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι οι κτιστές είχαν γνώσεις στατικής και τεχνικής κυκλώπειας.
Μια διαδεδομένη θεωρία υποστηρίζει ότι οι Κάρες σκλάβοι εργάζονταν στα λατομεία του Νημποριού και συνέβαλαν στην κατασκευή αυτών των εντυπωσιακών κατασκευών.